Journal

Hangangst' houdt mensen van de drank af - Lyre's

Volgens een nieuw rapport is katerangst een legitiem verschijnsel dat de stemming van mensen rechtstreeks kan beïnvloeden in combinatie met fysieke katerverschijnselen.

Volgens het Unilad-rapport treedt "hangangst" op wanneer de kalmerende effecten van de alcohol afnemen, waardoor ontwenningsverschijnselen ontstaan die lijken op die van mensen die aan alcohol verslaafd zijn.

"Deze symptomen kunnen psychologisch zijn, zoals zich depressief of angstig voelen, en veel mensen voelen de effecten hiervan de ochtend na het drinken van alcohol omdat ze zich terugtrekken van de effecten ervan", aldus het rapport.

"De knagende gedachten in je achterhoofd blijven hetzelfde: 'Heb ik mezelf in verlegenheid gebracht gisteravond?' 'Heb ik iets stoms gezegd?' 'Wat als ik met iedereen ruzie heb?' 'Oh God, ik wed dat iedereen me haat.'"

Unilad zegt dat deze angst zo slopend kan zijn dat het voor mensen reden genoeg is om helemaal te stoppen met drinken.

Onder hen is de 28-jarige Millie Gooch, uit Londen, die vorig jaar de Sober Girl Society heeft opgericht, aldus Unilad.

"Ik realiseerde me dat ik in een cyclus terechtkwam van me een beetje klote voelen, feesten om me beter te voelen, me nog klote voelen en het steeds maar weer opnieuw doen," zegt ze.

"Bij een klassieke kater had ik altijd last van 'de angst', zorgen maken over wat ik had gezegd of gedaan. Ik had vaak black-outs en vage herinneringen als ik dronk, dus dat hielp nooit."

In een gesprek met Unilad omschreef gedragspsycholoog Jo Hemmings hangangst als "een ellendige combinatie van te veel drinken de dag ervoor, gekoppeld aan gevoelens van stress, zorgen en schuld door wat we feitelijk hebben gedaan of gezegd".

"Als alcohol 's nachts het lichaam verlaat, verlaagt het ook de serotonineniveaus, de chemische stof die onze stemming regelt, zodat u zich de volgende dag nog gestresster kunt voelen," zegt ze.

U kunt het volledige Unilad-rapport hier lezen.

ONTDEK DE WERELD VAN LYRE'S

ONTDEK HET VOLLEDIGE ASSORTIMENT

×

WELKOM

We vermoeden dat u niet uit de buurt komt, selecteer uw regio